In het kader van de landelijke boekpromotie campagne Boekstart, begint de Bibliotheek Eelde met een maandelijke voorleesactiviteit voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Elke 2e woensdag van de maand wordt er van 11.00 tot 11.30 uur voorgelezen. Op woensdag 8 mei en 12 juni zijn kinderen en hun ouders van harte welkom!

Datum: 08 mei
Begintijd: 11.00 uur
Eindtijd: 11.30 uur
Locatie: Bibliotheek Eelde
Kosten: gratis

In het kader van de landelijke boekpromotie campagne Boekstart, begint de Bibliotheek Eelde met een maandelijke voorleesactiviteit voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Elke 2e woensdag van de maand wordt er van 11.00 tot 11.30 uur voorgelezen. Op woensdag 12 juni zijn kinderen en hun ouders van harte welkom!

Datum: 12 juni
Begintijd: 11.00 uur
Eindtijd: 11.30 uur
Locatie: Bibliotheek Eelde
Kosten: gratis

Hoe zit het met de (brand)veiligheid bij u thuis? Zeg eens eerlijk, heeft u rookmelders in huis? Weet u wat u moet doen als er brand uitbreekt? In het kader van de Spannende Boekenweek organiseert de bibliotheek in samenwerking met de Brandweer Zuidlaren op woensdagavond 5 juni een informatie en oefenavond in de Bibliotheek Zuidlaren.

Spannend zal het zeker worden, want tijdens deze avond wordt er een ontruimingsoefening gedaan. De brandweer laat zien hoe bezoekers op een veilige manier volgens een noodplan het pand dienen te verlaten.  Om de oefening realistisch te laten verlopen spelen enkele brandweerlieden voor slachtoffer. Zij zullen bevrijd worden uit een benarde situatie waarin het zicht minimaal is door rookontwikkeling.

Brand in huis kan helaas iedereen overkomen. De brandweer zal daarom informatie geven hoe u met een paar simpele ingrepen uw huis brandveilig(er) maakt. Tips over of de deur nu juist open of dicht moet, welke rookmelders je moet hebben en waar je deze op moet hangen. 

De bibliotheek opent deze avond om 19.00 uur haar deuren en de brandweer start om ongeveer 19.30 uur. Vooraf is er de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te nuttigen. Iedereen is van harte welkom. Ook als je niet lid bent van de bibliotheek.

Datum: 05 juni
Begintijd: 19.30 uur
Locatie: Bibliotheek Zuidlaren
Kosten: Gratis

Vanaf donderdag 26 september organiseert Volsuniversiteit Zuidlaren een basiscursus creatief schrijven.

Creatief schrijven, basis

Wilt u graag verhalen en gedichten schrijven, maar heeft u geen of weinig schrijfervaring? Zet u weleens wat op papier en zoekt u naar manieren om uw schrijfstijl aan te scherpen? De basiscursus Creatief Schrijven is een kennismaking met creatief schrijven ‘in de breedte’. Dat betekent dat u zowel poëzie gaat schrijven als verhalend proza en non-fictie. Wat in deze cursus niet aan bod komt, zijn journalistieke en zakelijke teksten. Elke les bestaat uit een gedeelte theorie en vooral veel praktische opdrachten om ideeën te verzamelen, uw creativiteit aan te boren en verschillende genres en schrijftechnieken te oefenen. We besteden ook aandacht aan constructieve feedback geven op elkaars teksten. Op die manier leert u zowel van teksten van anderen als van uw eigen schrijfproces.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier

Datum: 26 sept
Begintijd: 19.00 uur
Eindtijd: 21.30 uur
Locatie: Bibliotheek Zuidlaren
Kosten: €82,00 (6 lessen)

Donderdag 21 november organiseert Volksuniversiteit Zuidlaren een lezing in de bibliotheek.

Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan.
Getuigenissen uit een tijd in verandering.

Tijdens deze lezing wordt stilgestaan bij het interessante leven en werk van de auteurs Carry van Bruggen (1881-1932) en Jacob Israël de Haan (1881-1924). Broer en zus groeiden op in een joods- orthodox gezin en debuteerden in het Fin de Siècle, de periode waarin wetenschappelijke ontwikkelingen de visie op mens en maatschappij veranderden. Beiden werden lid van de SDAP, maar sloegen in hun literaire werk een eigen richting in. De Haan werd vooral berucht door zijn romandebuut Pijpelijntjes (1904), de eerste homoseksuele roman in Nederland. Hij verloor daardoor zijn werk bij het socialistische dagblad Het Volk en zijn baan als onderwijzer. Vanuit het toenmalige Palestina publiceerde hij vanaf 1919 zijn ervaringen in het Algemeen Handelsblad.  De Haan bleef geloven in de realisatie van een Joodse staat, maar bekritiseerde het zionisme en had oog voor het lot van de Arabieren. Dat zou hem uiteindelijk zijn leven kosten.
De eerste romans van de maatschappelijk geëngageerde Carry van Bruggen beschrijven de ervaringen van een joods kind beklemd tussen de veiligheid van de joodse rituelen en het heersende antisemitisme. Van Bruggen schreef in 1917 een groot filosofisch werk Prometheus waarin zij een evenwicht probeerde te vinden tussen de vrijheid van het individu en zijn verantwoordelijkheid voor de gemeenschap. In haar laatste roman Eva (1926) zou ze deze denkbeelden op een aangrijpende manier uitwerken. Een avond met geschiedenis, boeiende teksten en voor nu nog steeds actuele thema’s.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

 

Datum: 21 nov
Begintijd: 19.30 uur
Eindtijd: 21.30 uur
Locatie: Bibliotheek Zuidlaren
Kosten: €7,00

Deel deze pagina

Lees voor