• Word lid

  Word lid

  Word vandaag nog lid en profiteer meteen van de volgende voordelen:

  • Lenen bij alle bibliotheken in Drenthe, maar ook bij veel andere bibliotheken in Nederland (zie bij Gastlenen).
  • Keus uit duizenden boeken, tijdschriften, luisterboeken, films en muziek-cd's.
  • Gratis e-books downloaden voor je e-reader, tablet, smartphone of computer.
  • Korting op activiteiten als lezingen, voorstellingen en workshops.

  Een abonnement is geldig bij alle bibliotheken in Drenthe, je kunt dus lenen en terugbrengen bij elke vestiging binnen de provincie. Tot 19 jaar is het abonnement gratis, daarna betaal je jaarlijks contributie. Je kunt lid worden in de bibliotheek, je krijgt dan meteen een pasje. Vergeet bij het inschrijven niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

  Online inschrijven

  Je kunt direct online een abonnement nemen op de bibliotheek.

  Gratis abonnement tot 19 jaar

  Tijdens de lockdown kunnen kinderen en jongeren tot 19 jaar zich ook online inschrijven. En tot 19 jaar is dat gratis!

  Lid worden tot 19 jaar (gratis) 

  Abonnement vanaf 19 jaar

  Online een betaald lidmaatschap regelen kan alleen als je akkoord gaat met automatische incasso.

  LET OP: staat er op dit moment 'bibliothekendrenthe.nl' in de adresbalk van je browser, kies dan eerst de bibliotheek waar je lid wil worden.

  Online inschrijven vanaf 19 jaar

  Altijd welkom in de bibliotheek!

  Ook als je geen lid bent, ben je natuurlijk van harte welkom in de bibliotheek! Je kunt bijvoorbeeld de krant* of een tijdschrift lezen, internetten*, even rustig werken of gewoon voor de gezelligheid langskomen. En je kunt in de bibliotheek gebruikmaken van gratis wifi.

  * In enkele kleine vestigingen is deze service niet aanwezig.

 • Abonnementen en tarieven

  Abonnementen en tarieven

  Abonnementen

  Er zijn verschillende abonnementen mogelijk, dus altijd één die bij jouw wensen past. Je kunt in de bibliotheek lid worden, of je kunt je online inschrijven.

   0 t/m 18 jaar: gratis

  • Inclusief abonnement online bibliotheek (e-books en luisterboeken) voor Jeugd & jongeren
  • Onbeperkt lenen
  • Maximaal 10 reserveringen tegelijk

   Basisabonnement: € 49,50* per jaar

   • Inclusief abonnement online bibliotheek (e-books en luisterboeken)
   • 125 leenstrippen per jaar**
   • Maximaal 10 reserveringen tegelijk

    Groot abonnement: € 61,00* per jaar

   • Onbeperkt lenen en reserveren (alleen bij e-books en luisterboeken gelden de reguliere aantallen)***
   • Dubbele uitleentermijn
   • Inclusief abonnement online bibliotheek (e-books en luisterboeken)
   • Inleverattendering per e-mail

    Abonnement online bibliotheek: € 42,00 per jaar

   • Alléén voor gebruik van e-books of luisterboeken uit de online bibliotheek.

    Maandabonnement: € 10,00 per maand

   • 20 leenstrippen per maand

   Voor de bibliotheken Emmen en Hoogeveen gelden afwijkende voorwaarden en/of tarieven.

   Overige tarieven

   Hier vind je o.a. de te-laat-gelden, de kosten voor reserveren buiten Drenthe en voor het maken van printjes.

   Alle tarieven

    

   * Prijs bij betaling met automatische incasso, betaling zonder incasso kost € 2,50 extra. 

   ** Met 1 leenstrip kun je een boek, tijdschrift, dvd, blu-raydisk etc. lenen of verlengen.

   *** De bibliotheek kan een maximum stellen aan het aantal mee te nemen materialen per uitlening, alsmede aan het aantal materialen dat je gelijktijdig op je abonnement hebt staan.

 • Lid worden van de online bibliotheek

  Lid worden van de online bibliotheek

  Als lid van de online bibliotheek heb je direct toegang tot duizenden e-books en luisterboeken. Wil je daarnaast ook papieren boeken lenen en genieten van alle diensten van de bibliotheek bij jou in de buurt? Kies dan voor je lokale bibliotheek.

  Het abonnement voor de online bibliotheek kost € 42,00 per jaar. Je leent daarvoor elke 3 weken 10 e-books en 10 luisterboeken. Er is ook een compact abonnement van € 21,00 voor het eenmalig lenen van 6 e-books en 6 luisterboeken.

   

  Word hier lid van de online bibliotheek

   

 • Lenen en verlengen

  Lenen en verlengen

  Op een basis-, en maandabonnement mag je per keer zoveel boeken, tijdchriften, dvd's, cd's, etc. lenen als je wilt tot het aantal leenstrippen van je abonnement gebruikt is. Niet-gebruikte leenstrippen vervallen aan het einde van de contributieperiode. Voor houders van een groot-abonnement en van een abonnement tot 19 jaar geldt geen maximum in hoeveel je mag lenen.

  Hoelang je iets thuis mag houden verschilt per materiaal, zie bij Uitleentermijn.

  Hoeveel je hebt geleend kun je zien op de uitleenbon. Je kunt dit ook zien op je persoonlijke pagina, nadat je bent ingelogd op de website.

  Een verlenging telt ook als een uitlening en wordt afgetrokken van je aantal leenstrippen. Verlengen kan maximaal twee keer, mits het te verlengen materiaal niet gereserveerd is.


   Persoonlijke pagina

 • Over je lidmaatschap

  Over je lidmaatschap

  Waar kan ik mijn klantnummer vinden?

  Je klantnummer vind je op de bibliotheekpas of factuur.

  Stopt mijn abonnement automatisch?

  Nee, tenzij expliciet anders vermeld, zijn de abonnementen die je afsluit tot wederopzegging. Die worden dus automatisch verlengd.

  Wanneer eindigt mijn abonnement?

  Je vindt de looptijd en de vervaldatum op je factuur of op je persoonlijke pagina onder 'Mijn instellingen' nadat je bent ingelogd. Ook kun je hierover contact opnemen met de bibliotheek. Het abonnement beëindigen kan via een e-mail, telefonisch of bij de klantenservice van de bibliotheek waar je bent ingeschreven.

  Contributieperiode

  Je wordt lid voor de periode van 1 jaar (m.u.v. het maandabonnement). Wanneer je bijvoorbeeld in april lid wordt, loopt het abonnement tot 1 mei van het volgende jaar. Daarna kun je maandelijks opzeggen per e-mail, telefonisch, per brief of in de bibliotheek.

  Andere vragen over je abonnement?

  Kijk dan eens bij Veelgestelde vragen. Je kunt met je vragen natuurlijk ook in de bibliotheek terecht.


  Bekijk de veelgestelde vragen

 • Gastlenen

  Gastlenen

  Als lid van de Drentse bibliotheken kun je in veel gevallen ook lenen bij alle andere openbare bibliotheken in Nederland, het zogenaamde gastlenen. Dit kan bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt, winkelt of studeert.

  Snel geregeld

  Gastlenen is snel en makkelijk aan te vragen. Neem de eerste keer dat je naar een gastbibliotheek gaat je bibliotheekpas en een geldig identiteitsbewijs mee. Van de gastbibliotheek krijg je een aparte bibliotheekpas waarmee je meteen kunt lenen. Bij volgende bezoeken is alleen de pas van de gastbibliotheek nodig. Reserveren en verlengen van materialen is ook mogelijk. Gastlenen wordt automatisch verlengd zolang je abonnement in Drenthe aan de voorwaarden voldoet.

  Voorwaarden

  Voorwaarde voor gastlenen is dat je abonnementsvorm hiervoor geschikt is. Voor leden uit Drenthe zijn dat het basis- en groot-abonnement. Sommige bibliotheken kunnen inschrijfgeld vragen of bedrag per uitleen. Informeer hiervoor bij je gastbibliotheek.

  Voor gastlenen geldt het maximumaantal volgens de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Dit aantal komt bovenop het aantal te lenen materialen uit de eigen bibliotheek. Gastlenen geldt alleen voor het lenen van materialen (inclusief reserveren en verlengen), niet voor andere service zoals korting op toegangsprijzen. Het is de bedoeling dat de geleende materialen ook weer bij de gastbibliotheek ingeleverd worden.

  Met het abonnement van de gastbibliotheek kun je geen e-booksaccount aanmaken. Dit kan alleen met het abonnement van je eigen bibliotheek.

  Méér service

  Lenen met één abonnement kon al bij alle bibliotheken in de provincie Drenthe. Dat blijft zo. Gastlenen is een extra service voor klanten die ook eens in een plaats buiten de provincie willen lenen.

   

  Gastlenen in Drenthe

  Uiteraard zijn leden van bibliotheken buiten de provincie welkom om hier te komen lenen. Ga met je pasje en een legitimatie naar de Bibliotheek waar je wilt lenen. Na controle of je abonnement voldoet aan de voorwaarden, krijg je gratis een pasje waarmee je kunt lenen bij alle bibliotheken in Drenthe.

 • Voor scholen

  Voor scholen

  Elke school kan per (combinatiegroep) een groepsabonnement afnemen bij de plaatselijke Bibliotheek. Met dit abonnement kun je per groep (of school) in totaal 400 items per jaar lenen met een uitleentermijn van 6 weken inclusief inleverattendering. Een groepsabonnement wordt voor een jaar afgesloten en kost € 66,-.

  Meer informatie voor scholen

Deel deze pagina